Wickner Residence

01-$Before_Wickner_Residence
01-After_Wickner_Residence
02-$Before_Wickner_Residence
02-After_Wickner_Residence

Minimal changes in the layout, interior finishes, and exterior landscape significantly increased natural lighting. In addition, natural ventilation was improved by opening up the kitchen and an enclosed room that was trapped without any windows. The layout was limited and is now open, spacious, and practical. Removing the carpet and exposing the original hardwood flooring improved air quality as well as natural lighting (because the floor reflects sunlight).

*Hover over an image and click on the magnifying glass to open the gallery.

Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 01
Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 02
Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 03
Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 04
Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 05
Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 06
Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 07
Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 08
Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 09
Schematic Design Set – Rodrigo Romero Design 10

Net Positive Energy

The energy efficiency of the house also improved. More natural light during the day resulted in a reduced need for artificial light. In addition, south exposure was improved by turning a shallow window into a glass door that allows the winter sun into the space, passively heating it. The same door can be opened up in the summer to improve ventilation and a reduced indoor temperature. As a result, limited heating is needed in the winter while no air conditioning is needed in the summer.

Wickner Residence – Rodrigo Romero Design

Beyond making the building more energy efficient, solar panels were installed, turning the house into an net-positive energy generator. The energy generated is enough to run the building, charge an electric vehicle, and sell the excess to the grid.

Follow and like RRD: